Pink Floyd Fans Nederland

Verhalen: Pink Floyd compleet. Het verhaal van de 179 songs (recensie)

Geplaatst op Monday 08 October @ 20:28:59 GMT+1 door FloydianTheo

Hij is uit. Het nieuwe boek over Pink Floyd en ik had de eer om dit al te mogen lezen. Hier onder mijn recensie.


Toen ik een tijdje geleden bericht kreeg dat er een nieuw boek over Pink Floyd op de markt zou komen, dacht ik: "Het zoveelste boek over Pink Floyd". Na bijna 50 boeken over Pink Floyd in mijn boekenkast, klonk de titel wel heel interessant. Pink Floyd Compleet. Het verhaal van de 179 songs, geschreven door twee Fransmannen t.w. Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin. Het is vertaald naar het Nederlands (wat op zich voor mij al een pluspunt is) en uitgegeven door WBOOKS.

Beide schrijvers hadden reeds enkele andere boeken samen geschreven, t.w. The Beatles Compleet, The Rolling Stones Compleet en Bob Dylan Compleet (allen bij WBooks verschenen), dus zij wisten van wanten.

De Dark Side Of The Moon is zoals zoveel Pink Floyd albums een concept, waar alles in elkaar overloopt, maar je ook best sommige nummers apart kunt beluisteren. Zo ook dit boek en dus begon ik met o.a. (waar ik wel heel nieuwsgierig naar was) het nummer "Pow R. Toc H." waarover in de afgelopen jaren heel wat gespeculeerd was. Ook pikte ik er eerst de albums "The Endless River" en mijn favoriete album "Meddle" uit. Ik werd geboeid, dus maar snel van voor af aan beginnen.

Helaas kwam ik in het voorwoord een fout tegen in de zin "..... verschenen Pink Floyd's eerste single, See Emily Play .....". Dat moet uiteraard "Arnold Layne" zijn. Dit wordt later gelukkig recht gezet bij de bespreking van het nummer.

In het eerste hoofdstuk "Het Cambridgesyndroom" wordt zo'n beetje de voorgeschiedenins besproken en jammer genoeg waren daar 2 cijfers verwisseld, die wel e.e.a. een andere wending geeft, want David Gilmour zou in 1964 geboren zijn in plaats van 1946.

Zoals de titel ons al verklapt worden alle 179 songs besproken, maar het is veel meer dan dat. Er komen uiteraard ook de non-album songs aan bod, maar ook "outtakes" van o.a. "A Saucerful Of Secrets" en "Zabriskie Point". Ook portretten van o.a. Joe Boyd, Norman Smith en Steve O'Rourke.

Je wandelt binnen in de wereld van Pink Floyd vanaf "Arnold Layne" en wordt op een heel professionele maar ozo vriendelijke wijze rond geleid tot je uiteindelijk bij "Nervana" uitkomt.

Wat maakt het nou zo interessant, hoor ik je denken, want veel weten we al of denken het te weten. En in dat laatste zit het nou net. De wereld die Pink Floyd heet is al mysterieus genoeg en is die ene song die Syd schreef nou zo "kinderlijk" of steekt er tóch iets anders achter. De wereld in de waan laten of een nummer een dubbele betekenis heeft of niet. En dat hebben deze twee schrijvers voortreffelijk omgeschreven. Elk nummer heeft zijn achtergrond informatie, waarbij men diep heeft gegraven. Betrokkenen gesproken en interviews van betrokkenen uitgeplozen. En om de lezer attent te maken op vaak kleine bijzondere dingen, hebben ze een soort kattebelletjes geplaatst met "Voor de echte Floydfanaten" en "Wie goed luistert".

Naast achtergrondinformatie over de song zelf, heeft elk nummer ook een produktie info, waar je o.a. kunt lezen welke instrumenten men waar gebruikte, met welke pedals. Maar ook het proces in de studios. Alles is voorzien van vele kleuren- en zwart/wit foto's. Het zijn 591 pagina's waaraan ik nog steeds heel enthousiast zit te lezen en zoals ik al eerder zei:"Eindelijk een boek in het Nederlands die dieper graaft in het complete verhaal dat Pink Floyd heet. Een must voor iedere fan!" Het verveelt geen moment, ook niet bij deze oude die-hard fan ...................

Je kunt een inkijk exemplaar hier bekijken.

Titel: "Pink Floyd compleet. Het verhaal van de 179 songs"
Uitgeverij: WBOOKS
ISBN nummer: 9789462582736
Auteurs: Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin

Het boek kun je bestellen voor een introductieprijs (tot 28-02-2019) van € 49,95 via WBOOKS daarna kost het boek € 59,95

Posted in Verhalen

"Pink Floyd compleet. Het verhaal van de 179 songs (recensie)" | Login/Creer een profiel | 0 opmerkingen
De schrijver is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn berichten.

Gasten mogen geen opmerkingen plaatsen, registreer a.u.b.